12th Hindi 50 Marks
12th Class Student Board News Education Video

12th Chemistry Objective Questions and Answer »allsarkariexams.com


App Download




 

BSEB 10TH 12TH MODEL SET MOBILE APP

12TH MODEL SET PAPER 2020 CLICK HERE
10TH MODEL SET PAPER 2020 CLICK HERE

1 . The number of particles in a simple cubic per unit cell is :

  • One
  • two
  • three
  • four
Ans. One

2. The number of particles in a face-centered cubic (fcc) per unit cell is

  • one
  • two
  • three
  • Four
Ans. Four

3. The number of particles in a body-centered cubic (bcc) per unit cell IS :

  • one
  • Two
  • Three
  • Four
Ans. Two

4. Graphite is an example of

  • Ionic Solid
  • Molecular Solid
  • Covalent Solid
  • Metallic Solid
Ans. Covalent Solid

5. Possible Co-ordination number of Cation of tetrahedral structural Arrangement is:

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Ans. 4

6. The molecularity of a reaction cannot be :

  • Zero
  • One
  • Two
  • Three
Ans. Zero

7. Cuprite is an ore of :

  • Zn
  • Cu
  • Ag
  • Fe
Ans. Cu

8. Calamine is an ore of :

  • Cu
  • Fe
  • Al
  • Zn
Ans. Zn

9. Bauxite is an ore of :

  • Al
  • Fe
  • Cu
  • Zn
Ans. Al

10. Sulpide ores are generally concentrated by :

  • Gravity separation method
  • Magnetic separation method
  • Froth floatation process
  • None of these
Ans. Froth floatation process





11. Haematite is an ore of :

  • Al
  • Fe
  • Cu
  • Zn
Ans. Fe

12. Unit Of rate constant for Second-order reaction, K is :

  • s⁻¹
  • mol⁻¹ L s⁻¹
  • mol⁻² L² s⁻¹
  • mol L⁻¹ s⁻¹
Ans. mol⁻¹ L s⁻¹

13. Unit Of rate constant for First-order reaction, K is :

  • s⁻¹
  • mol⁻¹ L s⁻¹
  • mol⁻² L² s⁻¹
  • mol L⁻¹ s⁻¹
Ans. s⁻¹

14. Unit Of rate constant for third-order reaction, K is :

  • s⁻¹
  • mol⁻¹ L s⁻¹
  • mol⁻² L² s⁻¹
  • mol L⁻¹ s⁻¹
Ans. mol⁻² L² s⁻¹

15. When nitroethane is treated with Li Al H4 the product formed is :

  • Methylamine
  • Ethylamine
  • Ethane
  • Acetamide
Ans. Ethyl amine

16. Aldehyde and ketone can be distinguished by :

  • Tollen’s reagent
  • LiAIH4
  • HCN
  • None of these
Ans. Tollen’s reagent

17. Among the halogen acids the one which is weakest is :

  • HBr
  • HI
  • HF
  • HCI
Ans. HF

18. Which of the following is an artificial sweetening agent :

  • Aspartame
  • Seconal
  • Aspirin
  • Sodium benzoate
Ans.artame Asp

19. Acid chloride is reduced to aldehyde by :

  • Wurtz reaction
  • Fitting reaction
  • Rosenmund reduction
  • None of these
Ans. Rosenmund reduction

20. Tollen’s reagent is:

  • Mixture of CuSO4 and NaOH
  • A solution of copper sulphate, sodium citrate, and sodium carbonate
  • Ammonical silver nitrate solution
  • None of these
Ans. A solution of copper sulphate, sodium citrate and sodium carbonate





21. Phenol is less acidic than:

  • Ethanol
  • Methanol
  • p-Nitrophenol
  • p- methyl phenol
Ans. p-Nitrophenol

22. The hybridization of Xe F2 Is :

  • sp³d²
  • sp³d
  • sp³
  • sp³d³
Ans. sp³d

23. The hybridization of Xe F4 Is :

sp³d²

s³d
sp³
sp³d³

Ans. sp³d²

24. Which one of the following is not a protein:

  • Nail
  • DNA
  • Hair
  • Wool
Ans. DNA

25. Enzymes are:

  • Carbohydrates
  • Vitamins
  • Proteins
  • None of these
Ans. Proteins

26. Vitamin A is Called

  • Retinol
  • Ascorbic acid
  • calciferol
  • Tocopherol
Ans. Retinol

27. which of the following is not found in RNA

  • Uracil
  • Adenine
  • Ammonium Acetate
  • Guanine
Anmmsm Acetat. Aoniue

28. PVC is a

  • Addition polymer
  • Condensation polymer
  • copolymer
  • None of these
Ans. Addition polymer

29. Phenol is used as :

  • Antiseptic
  • Disinfectants
  • Both a & b
  • None
Ans. Both a & b

30. Antipyretics is a :

  • Quinone
  • Paracetamol
  • Luminal
  • None
Ans. Paracetamol

more this type link


IMPORTEND POST LINK
1. 📔 Bihar board 10th result 2020 | BSEB Result 2020 l check high School result 2020 । Get matric result 2020
2. 📔12th Hindi 50 Marks Dohe Chapter Question | कक्षा 12 हिंदी 50 मार्क्स दोहे चैप्टर का महत्वपूर्ण प्रशन 2020 ka Question
3. 📔CBSE Syllabus for Class 12 for Academic Year 2019-2020 || allsarkariexams
4.
Bihar board class 12th exam 2020 Physics answer key | 12th physics objective answer key | Bihar board physics objective answer set 2020
5.
12th Physics Objective Questions and Answers 2020 » allsarkariexams.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *