Ultimate magazine theme for WordPress.

JAC 12th Physics important Questions with Answers

0 33

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

12th vvi question 2021 के लेटेस्ट क्वेश्चन पेपर के साथ-साथ संपूर्ण प्रक्रिया बताया गया ||  bihar modal peapar  कैसे डाउनलोड करें 12th vvi question math || 12th vvi question Hindi || 12th question science  || 12th class vvi question || इस आर्टिकल में बताया गया है बिहार बोर्ड 12th क्लास की इनके बारे में यहां से आप किसी भी प्रकार का मॉडल पेपर डाउनलोड कर सकते हैं जैसे में: – साइंस के मॉडल पेपर, हिंदी मॉडल पेपर, इंग्लिश मॉडल पेपर, मैथ मॉडल पेपर इन सभी का आप बहुत ही आसानी से और पढ़ सकते हैं और डाउनलोड भी कर सकते हैं बहुत ही आसानी से नीचे दी गई जानकारी को पढ़े अगर आप दसवीं क्लास में है तो अच्छे नंबर से पास हो जाएंगे 2021 की परीक्षा में 👇👇👇👇

BSEB 10TH 12TH MODEL SET MOBILE APP

12TH MODEL SET PAPER 2021 CLICK HERE
10TH MODEL SET PAPER 2021 CLICK HERE

1.What is the S.I unit of magnetic dipole moment:

  • Am²
  • Am
  • Am⁻²
  • None

Ans: Am²


2. Mention S.I unit of magnetic field:

Related Posts
1 of 11
  • Gauss
  • Tesla
  • Weber
  • None

Ans: Tesla


3. Name the electromagnetic radiation used for viewing objects through haze and fog:

  • Infrared rays
  • X-rays
  • Microwaves
  • None

Ans: Infrared rays


4. What is called ratio of potential difference & current :

  • Resistance
  • Resistivity
  • Conduction
  • None

Ans: Resistance


5. Electric current is scalar or vector :

  • vector
  • scalar
  • neither vector nor scalar
  • none

Ans: scalar


6. Refractive index of a medium is √2 . What is the value of critical angle for it :

  • 45°
  • 60°
  • 90°
  • None

Ans: 45


7. What is the main aim of Davisson – Germer Experiment :

  • Experimental verification of de – Broglie wave.
  • To establish the wave nature of electron.
  • To verify the ions of photoelectric laws.
  • None of these.

Ans: To establish the wave nature of electron


.

8. Naical quantity whose dimensions are the same as those of Plank ‘ s me a physconstant .

  • Momentum
  • Angular momentum
  • Energy
  • Force

Ans: Angular momentum


9. The absolute permeability of free space in S . I . units is :

  • 1/4π × 10⁻⁷
  • 10⁻⁷
  • 4π × 10⁻⁷
  • 4π × 10⁻⁷

Ans: 4π × 10⁻⁷


10. If a wire is stretched by a force , its resistance :

  • increased
  • decreases
  • remain constant
  • None

Ans: increased






11. The unit of Electric current density is :

  • Am
  • Am²
  • Am⁻²
  • Am⁻¹

Ans: Am⁻²


12. As temperature increases the conductivity of a sermiconductor :

  • increased
  • decreases
  • remain constant
  • None

Ans: increased


13. Potential gradient has unit :

  • vm
  • vm⁻¹
  • vm⁻²
  • vm²

Ans: vm⁻¹


14. The SI unit for Impcdance is :

  • ohm
  • Henry
  • Volt
  • Ampere

Ans: ohm


15. The cause of induced cmf in a closed coil is :

  • magnetic field
  • magnetic flux
  • Rotation of Coil
  • change in magnetic flux

Ans: magnetic flux


16. Which part of electromagnetic spectrum is used in radar System ? :

  • Ultraviolet
  • infrared
  • Radio waves
  • X-rays

Ans: Radio waves


17. Critical angle ( C ) and refractive index ( μ ) of medium are related as :

  • μ = Sin c
  • μ = cos c
  • μ = tan c
  • μ = cosec c

Ans: μ = cosec c


18. Me V is the unit for :

  • Voltage
  • Current
  • Power
  • nergy

Ans: Energy


 

 

19. Forbidden energy gap of a semiconductor is of the order of :

  • 0.1 ev
  • 1 ev
  • 10 ev
  • 5 ev

Ans: 1 ev


20. Farad is a unit for

  • Electric current
  • Electric potential
  • Energy
  • Capacitance

Ans: Capacitance






21. A positively charged body has :

  • excess of electrons
  • deficit of electrons
  • excess of protons
  • deficit of protons

Ans: excess of protons


22. As temperature rises , the resistance of a conductor :

  • Increases
  • decreases
  • remains constand
  • depends upon nature of conductor

Ans: Increases


23. Drift velocity of free electrons in a conductor does not depend upon its :

  • temperature
  • length
  • Area of cross – section
  • material

Ans: material


24. Electromagnetic waves can be deflected by :

  • electric field only
  • magnetic field only
  • both electric & magnetic field
  • none of these

Ans: none of these

12th vvi question 2021 के लेटेस्ट क्वेश्चन पेपर के साथ-साथ संपूर्ण प्रक्रिया बताया गया || कैसे डाउनलोड करें 12th vvi question math || 12th vvi question Hindi || 12th question science  || 12th class vvi question || इस आर्टिकल में बताया गया है बिहार बोर्ड 12th क्लास की इनके बारे में यहां से आप किसी भी प्रकार का मॉडल पेपर डाउनलोड कर सकते हैं जैसे में: – साइंस के मॉडल पेपर, हिंदी मॉडल पेपर, इंग्लिश मॉडल पेपर, मैथ मॉडल पेपर इन सभी का आप बहुत ही आसानी से और पढ़ सकते हैं और डाउनलोड भी कर सकते हैं बहुत ही आसानी से नीचे दी गई जानकारी को पढ़े अगर आप दसवीं क्लास में है तो अच्छे नंबर से पास हो जाएंगे 2021 की परीक्षा में 👇👇👇👇


bihar modal peapar , 12th vvi question math


IMPORTEND POST LINK
1. 📔 Bihar board 10th result 2021 | BSEB Result 2021 l check high School result 2021 । Get matric result 2021  
2. 📔12th Hindi 50 Marks Dohe Chapter Question | कक्षा 12 हिंदी 50 मार्क्स दोहे चैप्टर का महत्वपूर्ण प्रशन 2021 ka Question  
3. 📔CBSE Syllabus for Class 12 for Academic Year 2019-2021 || allsarkariexams  
4.
Hindi 50 Marks Class 12th | जीवन-संदेश | कक्षा 12 हिंदी 50 अंक , OBJECTIVE
 
5.
BSEB 12th Model Set
 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.