12th Chemistry Objective Questions and Answer »allsarkariexams.com

12th Chemistry Objective Questions and Answer

12th vvi question 2021 के लेटेस्ट क्वेश्चन पेपर के साथ-साथ संपूर्ण प्रक्रिया बताया गया || indian modal peapar  कैसे डाउनलोड करें 12th vvi question math || 12th vvi question Hindi || 12th question science  || 12th class vvi question || इस आर्टिकल में बताया गया है बिहार बोर्ड 12th क्लास की इनके बारे में यहां से आप किसी भी प्रकार का मॉडल पेपर डाउनलोड कर सकते हैं जैसे में: – साइंस के मॉडल पेपर, हिंदी मॉडल पेपर, इंग्लिश मॉडल पेपर, मैथ मॉडल पेपर इन सभी का आप बहुत ही आसानी से और पढ़ सकते हैं और डाउनलोड भी कर सकते हैं बहुत ही आसानी से नीचे दी गई जानकारी को पढ़े अगर आप दसवीं क्लास में है तो अच्छे नंबर से पास हो जाएंगे 2021 की परीक्षा में 👇👇👇👇

12th Chemistry all Objective, Objective Questions and Answer, class 12th

BSEB 10TH 12TH MODEL SET MOBILE APP

12TH MODEL SET PAPER 2021 CLICK HERE
10TH MODEL SET PAPER 2021 CLICK HERE

12th Chemistry all Objective, Objective Questions and Answer


1 . The number of particles in a simple cubic per unit cell is :

  • One
  • two
  • three
  • four
Ans. One

2. The number of particles in a face-centered cubic (fcc) per unit cell is

  • one
  • two
  • three
  • Four
Ans. Four

3. The number of particles in a body-centered cubic (bcc) per unit cell IS :

  • one
  • Two
  • Three
  • Four
Ans. Two

4. Graphite is an example of

  • Ionic Solid
  • Molecular Solid
  • Covalent Solid
  • Metallic Solid
Ans. Covalent Solid

5. Possible Co-ordination number of Cation of tetrahedral structural Arrangement is:

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Ans. 4

6. The molecularity of a reaction cannot be :

  • Zero
  • One
  • Two
  • Three
Ans. Zero

7. Cuprite is an ore of :

  • Zn
  • Cu
  • Ag
  • Fe
Ans. Cu

8. Calamine is an ore of :

  • Cu
  • Fe
  • Al
  • Zn
Ans. Zn

9. Bauxite is an ore of :

  • Al
  • Fe
  • Cu
  • Zn
Ans. Al

10. Sulpide ores are generally concentrated by :

  • Gravity separation method
  • Magnetic separation method
  • Froth floatation process
  • None of these
Ans. Froth floatation process


11. Haematite is an ore of :

  • Al
  • Fe
  • Cu
  • Zn
Ans. Fe

12. Unit Of rate constant for Second-order reaction, K is :

  • s⁻¹
  • mol⁻¹ L s⁻¹
  • mol⁻² L² s⁻¹
  • mol L⁻¹ s⁻¹
Ans. mol⁻¹ L s⁻¹

13. Unit Of rate constant for First-order reaction, K is :

  • s⁻¹
  • mol⁻¹ L s⁻¹
  • mol⁻² L² s⁻¹
  • mol L⁻¹ s⁻¹
Ans. s⁻¹

14. Unit Of rate constant for third-order reaction, K is :

  • s⁻¹
  • mol⁻¹ L s⁻¹
  • mol⁻² L² s⁻¹
  • mol L⁻¹ s⁻¹
Ans. mol⁻² L² s⁻¹

15. When nitroethane is treated with Li Al H4 the product formed is :

  • Methylamine
  • Ethylamine
  • Ethane
  • Acetamide
Ans. Ethyl amine

16. Aldehyde and ketone can be distinguished by :

  • Tollen’s reagent
  • LiAIH4
  • HCN
  • None of these
Ans. Tollen’s reagent

17. Among the halogen acids the one which is weakest is :

  • HBr
  • HI
  • HF
  • HCI
Ans. HF

18. Which of the following is an artificial sweetening agent :

  • Aspartame
  • Seconal
  • Aspirin
  • Sodium benzoate
Ans.artame Asp

19. Acid chloride is reduced to aldehyde by :

  • Wurtz reaction
  • Fitting reaction
  • Rosenmund reduction
  • None of these
Ans. Rosenmund reduction

20. Tollen’s reagent is:

  • Mixture of CuSO4 and NaOH
  • A solution of copper sulphate, sodium citrate, and sodium carbonate
  • Ammonical silver nitrate solution
  • None of these
Ans. A solution of copper sulphate, sodium citrate and sodium carbonate


21. Phenol is less acidic than:

  • Ethanol
  • Methanol
  • p-Nitrophenol
  • p- methyl phenol
Ans. p-Nitrophenol

22. The hybridization of Xe F2 Is :

  • sp³d²
  • sp³d
  • sp³
  • sp³d³
Ans. sp³d

23. The hybridization of Xe F4 Is :

sp³d²

s³d
sp³
sp³d³

Ans. sp³d²

24. Which one of the following is not a protein:

  • Nail
  • DNA
  • Hair
  • Wool
Ans. DNA

25. Enzymes are:

  • Carbohydrates
  • Vitamins
  • Proteins
  • None of these
Ans. Proteins

26. Vitamin A is Called

  • Retinol
  • Ascorbic acid
  • calciferol
  • Tocopherol
Ans. Retinol

27. which of the following is not found in RNA

  • Uracil
  • Adenine
  • Ammonium Acetate
  • Guanine
Anmmsm Acetat. Aoniue

28. PVC is a

  • Addition polymer
  • Condensation polymer
  • copolymer
  • None of these
Ans. Addition polymer

29. Phenol is used as :

  • Antiseptic
  • Disinfectants
  • Both a & b
  • None
Ans. Both a & b

30. Antipyretics is a :

  • Quinone
  • Paracetamol
  • Luminal
  • None
Ans. Paracetamol

12th Chemistry all Objective, 12th Chemistry all Objective, Objective Questions and Answer, Objective Questions and Answer, class 12th, class 12th

 

Note: – We give such articles daily through our website liveyojana.com , so you must follow our website.

If you liked this information then like it and share it…

Thank you for reading this article till the end…

Posted by ROHIT KUMAR

12th vvi question 2021 के लेटेस्ट क्वेश्चन पेपर के साथ-साथ संपूर्ण प्रक्रिया बताया गया || कैसे डाउनलोड करें 12th vvi question math || 12th vvi question Hindi || 12th question science  || 12th class vvi question || इस आर्टिकल में बताया गया है बिहार बोर्ड 12th क्लास की इनके बारे में यहां से आप किसी भी प्रकार का मॉडल पेपर डाउनलोड कर सकते हैं जैसे में: – साइंस के मॉडल पेपर, हिंदी मॉडल पेपर, इंग्लिश मॉडल पेपर, मैथ मॉडल पेपर इन सभी का आप बहुत ही आसानी से और पढ़ सकते हैं और डाउनलोड भी कर सकते हैं बहुत ही आसानी से नीचे दी गई जानकारी को पढ़े अगर आप दसवीं क्लास में है तो अच्छे नंबर से पास हो जाएंगे 2021 की परीक्षा में 👇👇👇👇indian modal peapar  , 12th vvi question math


IMPORTEND POST LINK
1. 📔 Bihar board 10th result 2021 | BSEB Result 2021 l check high School result 2021 । Get matric result 2021  
2. 📔12th Hindi 50 Marks Dohe Chapter Question | कक्षा 12 हिंदी 50 मार्क्स दोहे चैप्टर का महत्वपूर्ण प्रशन 2021 ka Question  
3. 📔CBSE Syllabus for Class 12 for Academic Year 2019-2021 || allsarkariexams  
4.
Bihar board class 12th exam 2021 Physics answer key | 12th physics objective answer key | Bihar board physics objective answer set 2021
 
5.
12th Physics Objective Questions and Answers 2021 » allsarkariexams.com
 
The number of particles in a simple cubic per unit cell is ?

Ans. One

The number of particles in a face-centered cubic (fcc) per unit cell is

Ans. Four

Leave a comment