Ultimate magazine theme for WordPress.

12th Physics Objective Questions and Answers 2021 » GKPUR.COM

0 26

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

12th vvi question 2021 के लेटेस्ट क्वेश्चन पेपर के साथ-साथ संपूर्ण प्रक्रिया बताया गया || कैसे डाउनलोड करें 12th vvi question math || 12th vvi question Hindi || 12th question science  || 12th class vvi question || इस आर्टिकल में बताया गया है बिहार बोर्ड 12th क्लास की इनके बारे में यहां से आप किसी भी प्रकार का मॉडल पेपर डाउनलोड कर सकते हैं जैसे में: – साइंस के मॉडल पेपर, हिंदी मॉडल पेपर, इंग्लिश मॉडल पेपर, मैथ मॉडल पेपर इन सभी का आप बहुत ही आसानी से और पढ़ सकते हैं और डाउनलोड भी कर सकते हैं बहुत ही आसानी से नीचे दी गई जानकारी को पढ़े अगर आप दसवीं क्लास में है तो अच्छे नंबर से पास हो जाएंगे 2021 की परीक्षा में 👇👇👇👇

BSEB 10TH 12TH MODEL SET MOBILE APP

12TH MODEL SET PAPER 2021 CLICK HERE
10TH MODEL SET PAPER 2021 CLICK HERE

1. The lectrical fiel ais n ed :unit fo

  1. r
    • volt

    Ampere

  2. ohm
  3. NC⁻¹

Ans:NC⁻¹


2. When a conductor is heated, its resistance :

Related Posts
1 of 11
  1. Increases
  2. decreases
  3. remains constant
  4. depends upon the nature of the conductor

Ans:Increases


3. The electrical potential at a point inside a charged spherical shell is :

  1. Zero
  2. Constant
  3. Variable
  4. Maximum

Ans: Zero


4. What is the SI unit of magnetic dipole moment :

  1. Am²
  2. Am
  3. Am⁻²
  4. None

Ans: Am²5. Mention the S.I unit of a magnetic field :

  1. gauss
  2. Tesla
  3. Weber
  4. None

Ans: Tesla


6. Kirchoff loop rule is a direct consequence of low of conservation of :

  1. Charge
  2. Momentum
  3. Angular Momentum
  4. Energy

Ans: Energy


7. Lenz’s law is in accordance with the low of conservation of :

  1. Momentum
  2. Angular Momentum
  3. Charge
  4. Energy

Ans: Energy


8. Which of the Following can be Deflected by a magnetic field :

  1. α – rays
  2. β – rays
  3. γ – rays
  4. a & b Both

Ans: a & b Both


9. Name the electromagnetic radiation used for viewing objects through haze & fog :

  1. Infrared
  2. rays
  3. x-rays
  4. Microwaves None

Ans: Infrared


10. Which Colour of light gets deviated the most when sunlight passes through a prism :

  1. Red
  2. Yellow
  3. Violet
  4. Green

Ans: Violet






11. The radius of curvature of a mirror is 20 cm. What is its Focal length :

  1. 5 cm
  2. 10 cm
  3. 20 cm
  4. None

Ans: 10 cm


12. Electron & Proton are moving at the same speed. Which we having more Wavelength.

  1. Electron
  2. Proton
  3. Both Have Same
  4. None Of This

Ans: Electron


13. Which series of H-atom spectrum lies in the ultra-violet region :

  1. Balmer series
  2. Lyman series
  3. Pascher series
  4. None of this

Ans: Lyman series


14. What is Called Ratio Of Potential difference & Current :

  1. Resistance
  2. Resistivity
  3. Conduction
  4. none

Ans: Resistance


15. Electric current is Scalar or Vector :

  1. vector
  2. scalar
  3. neither vector & scalar
  4. none

Ans: scalar


16. If a wire stretched by a force, its resistance :

  1. Increases
  2. decreases
  3. remains constant
  4. None

Ans: Increases


17. The unit of electrical current density is :

  1. Am²
  2. Am
  3. Am⁻²
  4. Am⁻¹

Ans: Am⁻²


18. As temperature increases the conductivity of a semiconductor :

  1. Increases
  2. decreases
  3. remains constant
  4. None

Ans: Increases


19. Potential gradient has unit :

  1. vm
  2. vm⁻¹
  3. vm⁻²
  4. vm²

Ans: vm⁻¹


20. The SI unit for impedance is :

  1. ohm
  2. Henry
  3. Volt
  4. Ampere

Ans: ohm






21. The Caused of induced emf in a closed coil is :

  1. Magnetic field
  2. Magnetic flux
  3. Rotation of coil
  4. Change in Magnetic flux

Ans: Magnetic flux


22. The absolute permeability of free space in S.I units is :

  1. 1⁄4π×₁₀⁻⁷
  2. ₁₀⁻⁷
  3. 4π×₁₀⁻⁷
  4. 4π×₁₀⁷

Ans: 4π×₁₀⁻⁷


23. Which part of the electromagnetic spectrum is used in a radar system?

  1. Ultraviolet
  2. infrared
  3. Radio waves
  4. x rays

Ans: Radio waves


24. Critical Angle (C) and refractive index (µ) of medium are related as :

  1. µ = sin c
  2. µ = cos c
  3. µ = tan c
  4. µ = cosec c

Ans: µ = cosec c


25. MeV is the unit for :

  1. Voltage
  2. Current
  3. Power
  4. Energy

Ans: Energy


26. Farad is unit for :

  1. Electric current
  2. electric potential
  3. Energy
  4. capacitance

Ans: capacitance


27. A positively charged body has :

  1. excess of electron
  2. deficit of electrons
  3. excess of proton
  4. deficit of proton

Ans: excess of proton


28. As a temperature rises, the resistance of a conductor :

  1. Increases
  2. decreases
  3. remains constant
  4. depends upon the nature of the conductor

Ans: Increases


29. Zener diode is used for :

  1. Oscillations
  2. amplifications
  3. rectification
  4. voltage stabilization.

Ans: voltage stabilization


30. eV is a unit for :

  1. potential difference
  2. power
  3. energy
  4. momentum

Ans: energy


 

12th vvi question 2021 के लेटेस्ट क्वेश्चन पेपर के साथ-साथ संपूर्ण प्रक्रिया बताया गया || कैसे डाउनलोड करें 12th vvi question math || 12th vvi question Hindi || 12th question science  || 12th class vvi question || इस आर्टिकल में बताया गया है बिहार बोर्ड 12th क्लास की इनके बारे में यहां से आप किसी भी प्रकार का मॉडल पेपर डाउनलोड कर सकते हैं जैसे में: – साइंस के मॉडल पेपर, हिंदी मॉडल पेपर, इंग्लिश मॉडल पेपर, मैथ मॉडल पेपर इन सभी का आप बहुत ही आसानी से और पढ़ सकते हैं और डाउनलोड भी कर सकते हैं बहुत ही आसानी से नीचे दी गई जानकारी को पढ़े अगर आप दसवीं क्लास में है तो अच्छे नंबर से पास हो जाएंगे 2021 की परीक्षा में 👇👇👇👇 question 2021 ,  12th vvi question math


IMPORTEND POST LINK
1. 📔 Bihar board 10th result 2021 | BSEB Result 2021 l check high School result 2021 । Get matric result 2021  
2. 📔12th Hindi 50 Marks Dohe Chapter Question | कक्षा 12 हिंदी 50 मार्क्स दोहे चैप्टर का महत्वपूर्ण प्रशन 2021 ka Question  
3. 📔CBSE Syllabus for Class 12 for Academic Year 2019-2021 || allsarkariexams  
4.
class 12th hindi 50 marks Objective भारतमाता ग्रामवासिनी inter Exam 2021
 
5.
Hindi 50 Marks Class 12th | जीवन-संदेश | कक्षा 12 हिंदी 50 अंक , OBJECTIVE
 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.