[ new ] 12th Physics Objective Questions and Answers 2022 » GKPUR.COM

12th vvi question 2022 के लेटेस्ट क्वेश्चन पेपर के साथ-साथ संपूर्ण प्रक्रिया बताया गया || कैसे डाउनलोड करें 12th vvi question math || 12th vvi question Hindi || 12th question science  || 12th class vvi question || इस आर्टिकल में बताया गया है बिहार बोर्ड 12th क्लास की इनके बारे में यहां से आप किसी भी प्रकार का मॉडल पेपर डाउनलोड कर सकते हैं जैसे में: – साइंस के मॉडल पेपर, हिंदी मॉडल पेपर, इंग्लिश मॉडल पेपर, मैथ मॉडल पेपर इन सभी का आप बहुत ही आसानी से और पढ़ सकते हैं और डाउनलोड भी कर सकते हैं बहुत ही आसानी से नीचे दी गई जानकारी को पढ़े अगर आप दसवीं क्लास में है तो अच्छे नंबर से पास हो जाएंगे 2022 की परीक्षा में 👇👇👇👇

BSEB 10TH 12TH MODEL SET MOBILE APP

12TH MODEL SET PAPER 2022 CLICK HERE
10TH MODEL SET PAPER 2022 CLICK HERE

1. The lectrical fiel ais n ed :unit fo

  1. r
    • volt

    Ampere

  2. ohm
  3. NC⁻¹

Ans:NC⁻¹


2. When a conductor is heated, its resistance :

  1. Increases
  2. decreases
  3. remains constant
  4. depends upon the nature of the conductor

Ans:Increases


3. The electrical potential at a point inside a charged spherical shell is :

  1. Zero
  2. Constant
  3. Variable
  4. Maximum

Ans: Zero


4. What is the SI unit of magnetic dipole moment :

  1. Am²
  2. Am
  3. Am⁻²
  4. None

Ans: Am²5. Mention the S.I unit of a magnetic field :

  1. gauss
  2. Tesla
  3. Weber
  4. None

Ans: Tesla


6. Kirchoff loop rule is a direct consequence of low of conservation of :

  1. Charge
  2. Momentum
  3. Angular Momentum
  4. Energy

Ans: Energy


7. Lenz’s law is in accordance with the low of conservation of :

  1. Momentum
  2. Angular Momentum
  3. Charge
  4. Energy

Ans: Energy


8. Which of the Following can be Deflected by a magnetic field :

  1. α – rays
  2. β – rays
  3. γ – rays
  4. a & b Both

Ans: a & b Both


9. Name the electromagnetic radiation used for viewing objects through haze & fog :

  1. Infrared
  2. rays
  3. x-rays
  4. Microwaves None

Ans: Infrared


10. Which Colour of light gets deviated the most when sunlight passes through a prism :

  1. Red
  2. Yellow
  3. Violet
  4. Green

Ans: Violet






11. The radius of curvature of a mirror is 20 cm. What is its Focal length :

  1. 5 cm
  2. 10 cm
  3. 20 cm
  4. None

Ans: 10 cm


12. Electron & Proton are moving at the same speed. Which we having more Wavelength.

  1. Electron
  2. Proton
  3. Both Have Same
  4. None Of This

Ans: Electron


13. Which series of H-atom spectrum lies in the ultra-violet region :

  1. Balmer series
  2. Lyman series
  3. Pascher series
  4. None of this

Ans: Lyman series


14. What is Called Ratio Of Potential difference & Current :

  1. Resistance
  2. Resistivity
  3. Conduction
  4. none

Ans: Resistance


15. Electric current is Scalar or Vector :

  1. vector
  2. scalar
  3. neither vector & scalar
  4. none

Ans: scalar


16. If a wire stretched by a force, its resistance :

  1. Increases
  2. decreases
  3. remains constant
  4. None

Ans: Increases


17. The unit of electrical current density is :

  1. Am²
  2. Am
  3. Am⁻²
  4. Am⁻¹

Ans: Am⁻²


18. As temperature increases the conductivity of a semiconductor :

  1. Increases
  2. decreases
  3. remains constant
  4. None

Ans: Increases


19. Potential gradient has unit :

  1. vm
  2. vm⁻¹
  3. vm⁻²
  4. vm²

Ans: vm⁻¹


20. The SI unit for impedance is :

  1. ohm
  2. Henry
  3. Volt
  4. Ampere

Ans: ohm






21. The Caused of induced emf in a closed coil is :

  1. Magnetic field
  2. Magnetic flux
  3. Rotation of coil
  4. Change in Magnetic flux

Ans: Magnetic flux


22. The absolute permeability of free space in S.I units is :

  1. 1⁄4π×₁₀⁻⁷
  2. ₁₀⁻⁷
  3. 4π×₁₀⁻⁷
  4. 4π×₁₀⁷

Ans: 4π×₁₀⁻⁷


23. Which part of the electromagnetic spectrum is used in a radar system?

  1. Ultraviolet
  2. infrared
  3. Radio waves
  4. x rays

Ans: Radio waves


24. Critical Angle (C) and refractive index (µ) of medium are related as :

  1. µ = sin c
  2. µ = cos c
  3. µ = tan c
  4. µ = cosec c

Ans: µ = cosec c


25. MeV is the unit for :

  1. Voltage
  2. Current
  3. Power
  4. Energy

Ans: Energy


26. Farad is unit for :

  1. Electric current
  2. electric potential
  3. Energy
  4. capacitance

Ans: capacitance


27. A positively charged body has :

  1. excess of electron
  2. deficit of electrons
  3. excess of proton
  4. deficit of proton

Ans: excess of proton


28. As a temperature rises, the resistance of a conductor :

  1. Increases
  2. decreases
  3. remains constant
  4. depends upon the nature of the conductor

Ans: Increases


29. Zener diode is used for :

  1. Oscillations
  2. amplifications
  3. rectification
  4. voltage stabilization.

Ans: voltage stabilization


30. eV is a unit for :

  1. potential difference
  2. power
  3. energy
  4. momentum

Ans: energy


12th vvi question 2022 के लेटेस्ट क्वेश्चन पेपर के साथ-साथ संपूर्ण प्रक्रिया बताया गया || कैसे डाउनलोड करें 12th vvi question math || 12th vvi question Hindi || 12th question science  || 12th class vvi question || इस आर्टिकल में बताया गया है बिहार बोर्ड 12th क्लास की इनके बारे में यहां से आप किसी भी प्रकार का मॉडल पेपर डाउनलोड कर सकते हैं जैसे में: – साइंस के मॉडल पेपर, हिंदी मॉडल पेपर, इंग्लिश मॉडल पेपर, मैथ मॉडल पेपर इन सभी का आप बहुत ही आसानी से और पढ़ सकते हैं और डाउनलोड भी कर सकते हैं बहुत ही आसानी से नीचे दी गई जानकारी को पढ़े अगर आप दसवीं क्लास में है तो अच्छे नंबर से पास हो जाएंगे 2022 की परीक्षा में 👇👇👇👇

ध्यान दें :- ऐसे ही केंद्र सरकार और राज्य सरकार के द्वारा शुरू की गई नई या पुरानी सरकारी योजनाओं की जानकारी हम सबसे पहले अपने इस वेबसाइट  Allsarkariexams.com  के माध्यम से देते हैं तो आप हमारे वेबसाइट को फॉलो करना ना भूलें ।

अगर आपको यह आर्टिकल पसंद आया है तो इसे Like और share जरूर करें ।

इस आर्टिकल को अंत तक पढ़ने के लिए धन्यवाद…

Posted by vicky kumar

🔥🔥 Join Our Group For All Information And Update, Also Follow me For Latest Information🔥🔥

🔥 Whatsapp Group Join Now Click Here
🔥 Facebook Page Click Here
🔥 Instagram Click Here
🔥 Telegram Channel Techgupta Click Here
🔥 Telegram Channel Sarkari Yojana Click Here
🔥 Twitter Click Here
🔥 Website  Click Here

 question 2021 ,  12th vvi question math


IMPORTEND POST LINK
1. 📔 Bihar board 10th result 2022 | BSEB Result 2022 l check high School result 2022 । Get matric result 2022  
2. 📔12th Hindi 50 Marks Dohe Chapter Question | कक्षा 12 हिंदी 50 मार्क्स दोहे चैप्टर का महत्वपूर्ण प्रशन 2022 ka Question  
3. 📔CBSE Syllabus for Class 12 for Academic Year 2019-2022 || allsarkariexams  
4.
class 12th hindi 50 marks Objective भारतमाता ग्रामवासिनी inter Exam 2022
 
5.
Hindi 50 Marks Class 12th | जीवन-संदेश | कक्षा 12 हिंदी 50 अंक , OBJECTIVE
 

Leave a comment